remaja alami sindrom kemurungan Facebook

NEW YORK - Satu kajian yang dilakukan oleh Universiti Stony Brook di sini mendapati golongan remaja berasa lebih bimbang jika tidak menghabiskan masa di laman rangkaian sosial, Facebook berbanding melakukan kerja sekolah, lapor sebuah akhbar semalam.
sekadar gambar hiasan

Menurut para penyelidik dalam isu terbaru jurnal Pediatrics, keadaan itu digelar kemurungan Facebook.

Ia berpunca selepas remaja menghabiskan banyak masa di laman maya walaupun diberi kerja rumah oleh guru di sekolah.

Penyelidikan itu mendapati, Facebook tidak memaparkan realiti sebenar kerana orang ramai pada kebiasaan akan menghantar status atau gambar tentang diri dengan menunjukkan kehebatan diri masing-masing. Seorang remaja berusia 16 tahun, Abby Abolt bersetuju dengan keputusan hasil kajian tersebut.


"Jika kamu tidak memiliki ramai kawan dan kurang melakukan aktiviti dalam kehidupan seharian sebaliknya melihat status pengguna lain dikemas kini, saya dapat memahami kenapa mereka (pengguna Facebook) berasa sedih.

"Facebook umpama pertandingan popular tentang siapa yang mendapat permintaan kawan paling ramai," jelasnya kepada agensi berita Associated Press.

Kajian itu yang diketuai oleh Dr. Joanne Davila dari Universiti Stony Brook mendapati, penghantaran mesej, e-mel dan waktu yang banyak dihabiskan di Facebook boleh menyebabkan emosi remaja terganggu. - Agensi

sumber asal : http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0329&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm


p o t p e t p o t p e t :

bukan setakat remaja,ibu, bapa, datuk dan nenek pun terlibat.huhuu..

Comments :

1
NurSya said... on 

hmmm memg xp dnafikan lg..pengaruh fb memg sgt kuat..adek2 kat umah tu memg sgt hepy dpt on9 kat umah..buku2 dlm beg memg cntik xbersentuh..ckp, bebel, tegur sume dah.,.memg xjalan..hahahah...kdg2 diorg xmkn pn xpe..kyg layan fb,...masyaALLAH..(pe nk jadik ngn adek2 aku ni)..:D

Popular Posts

Blog List

 
simiey[dot]com

Blogger Template by Blogger Mbojo Share In Premium Wordpress Themes and Blogger Template | Host In Blogger.com