10 tabiat menyebabkan kerosakan otak

kadang² kita tak pernah tahu dan taknak amik tahu tentang penjagaan kesihatan tubuh badan kita.
yang lebih malang, ada sesetengahnya sengaja buat² tak tahu walaupun tahu akan kesan buruk tabiat yang digemari atau diamalkan.

untuk topik ni, simieY senaraikan 10 tabiat yang boleh menyebabkan kerosakan pada otak kita.

propanda budak² skolah je ni. keh³

BRAIN DAMAGING HABITS



1. No Breakfast
People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.
kadang² simieY pun miss breakfast

2 . Overeating
It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.
yang ni pun kadang² terjadi gak

3. Smoking
It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.
tersedut udara berasap yang dihembus perokok!!

4. High Sugar consumption
Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.
minuman bergas tinggi kandungan gula. jaga² yer

5. Air Pollution
The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.
orang² yang tinggal kat bandar² pesat membangun. paham² sendiri la yer

6 . Sleep Deprivation
Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells..
jangan layan sangat tido walaupun di hari minggu

7. Head covered while sleeping
Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.
kalau pun takut tido dengan lampu terpadam. sila jangan bungkus kepala sbb antu boleh terus tarik kaki anda ja kalau dia stakat nak menyakat anda.keh²

8. Working your brain during illness
Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.
kadang² dah jadi benda biasa bagi student² yang exam..

9. Lacking in stimulating thoughts
Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.
buat² fikir tentang masalah lesen judi piala dunia di planet marikh pun dah kira ok

10. Talking Rarely
Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain
kalau rasa susah sangat nak bersembang dengan jiran²,. voice call ja dgn kawan² guna servis ym, skype, etc

forwarded by: WaZZeR-AffeNdY





Comments :

4 comments to “ 10 tabiat menyebabkan kerosakan otak ”

MrS ShaHriL said... on 

macam ade yg jd amalan je tu...heee...

Zaifull said... on 

oh! aku pernah share benda ni kat department aku
thanks for refreshing my mind back!

Huda said... on 

kalo ckp sorang2, membantu tak? hehehe

buðak xnakaℓ said... on 

agak² berintelektual xckp sorang.hehee

teringat lak eng movie, tapi dah lupa tajuk dia. sorang lelaki terdampar kat satu pulau.
dia lukis muka pada sebiji bola dan bersembang dgn bola tu.keh³

Popular Posts

Blog List

 
simiey[dot]com

Blogger Template by Blogger Mbojo Share In Premium Wordpress Themes and Blogger Template | Host In Blogger.com